Pracownię gospodarstwa domowego prowadzi Pani Agnieszka Kamizelich.
W pracowni tej uczestnicy nabywają umiejętności:
- Korzystania z przepisów kulinarnych.
- Uczą się wielu czynności : sprzątanie, prasowanie, składanie, układanie, mycie naczyń , obieranie, krojenie warzyw i owoców.
- Poznają sposoby parzenia kawy i herbaty, sporządzania potraw i prostych dań.
- Uczą się estetycznego nakrywania do stołu, dekoracji potraw oraz zasad zachowania się przy stole podczas spożywania posiłku.
- Nabywają i utrwalają umiejętności bezpiecznego posługiwania się sprzętem AGD:
czajnik, kuchenka mikrofalowa, blender, maszynka do mięsa, sandwich, zmywarka. - Pomagają w przygotowaniu posiłków oraz ciast na specjalne okazje (Dzień Rodzica, Wigilia, Śniadanie Wielkanocne itp.).
Samodzielne wykonywanie posiłków, wspólna konsumpcja pozytywnie wpływa na samopoczucie uczestników jest źródłem satysfakcji, podnosi poczucie własnej wartości, wzmacnia wiarę we własne możliwości. Uczy odpowiedzialności i zaradności życiowej oraz współdziałania w grupie.